Комунальний заклад "Ліцей №25" Кам`янської міської ради


запам'ятати

 

Міжнародний день шоколаду

14 вер. 2024
Шоколад — чарівний смаколик і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб

Міжнародний день шоколаду
 
Батьківщиною шоколаду називають Центральну і Південну Америку.
Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою,
гірким перцем і ваніллю. А слово «шоколад» походить від «чоколатль», що
означає «гірка вода».
Вважається, що першим завіз шоколад в Європу іспанський
конкістадор Ернан Кортес в 16 столітті. Але робити шоколад гарячим і
солодким почали лише на початку 17 століття, додаючи до нього молоко, мед
і різні спеції. Запатентований твердий шоколад був у 1828 році, коли
голландець Конрад ван Гутен навчився вичавлювати масло какао з какао
тертого.
Щорічно 13 вересня любителі солодкого відзначають Міжнародний
день шоколаду. Відчути весь смак свята вирішили учні перших і других
класів групи продовженого дня КЗ Ліцей №25 (директор Бесєдіна І.Є.). Діти
дізналися про історію шоколаду і його назви, про те, як шоколад потрапив до
Європи, коли з’явилась перша шоколадна плитка. Згадали міфи та факти про
шоколад. Почули про корисні властивості різних видів шоколаду. Школярі
дізналися, що про шоколад написані не тільки кулінарні книжки, а й художні.
Наприклад, «Шоколад із Чилі» Йоанни Ягелло , «Теплі історії до шоколаду»
Н. Гербіш, «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Даля, «Хліб і шоколад»
Мирослава Дочинця тощо.
Які складові потрібні для виготовлення шоколаду? Які види його
бувають? З якою начинкою можна ласувати цей смаколик? Скільки можна
їсти шоколаду в день? Чи можна шоколад домашнім тваринам? Саме такі
питання вирішували, розгадували учні перших та других класів взявши
участь у дидактичних іграх «Шоколадна фабрика», «Порахуй» та «Що
зайве?». Наостанок діти взяли участь у творчій майстерні «Створи свою
шоколадку».
Шоколад — чарівний смаколик і дещо значно більше, ніж просто
кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, позбавляє суму і
навіть лікує.
Вихователь ГПД Суббота О.М.